Herinneringen die het bestaan in leven houden

Inhoud geven aan het afscheid

Als er iemand overlijdt, moet er veel gedaan en geregeld worden. Een uitvaartleider kan je veel uit handen nemen. Dan is er voor jou als nabestaande ruimte om tijd te nemen voor de voorbereidingen van de invulling van de dag van het afscheid. Om er inhoud en betekenis aan te geven. Inhoud en betekenis die recht doet aan de overledene en ook aan alle nabestaanden.

Stress

Dit vraagt veel tijd en energie. Je doet iets, wat je eigenlijk niet wilt doen. En toch ook weer heel goed wilt doen. Tegenstrijdige emoties vragen soms tegelijk aandacht. Dat geeft stress. Stress die je denken en handelen vertraagd. En ook het onthouden moeilijk maakt.

Niet onthouden

De emotie maakt ook dat je op de dag van het afscheid weinig meekrijgt van wat er om je heen gebeurt. Datgene waarmee je in de dagen ervoor zo bezig bent geweest, wat je zo zorgvuldig had voorbereid, gaat als het ware aan je voorbij. Omdat je in je hoofd niet mee kunt komen.  Dit belemmert je om te onthouden wat er allemaal is gezegd en gedaan.

Achteraf heb je dan weinig herinneringen aan wat er is gebeurd. Dit maakt het ook moeilijk om hierover te praten. Terwijl voor het rouwproces het erover kunnen praten juist belangrijk is.

Herinneringen in beeld

Dan is een fotoalbum een waardevol document. Een document vol verhalen. Het verhaal dat veel groter is dan alleen wat er is gebeurd en gezegd. Een goede fotograaf weet welke momenten belangrijk zijn om vast te leggen. En zoekt naar beelden die de verbinding laten zien. De verbinding met elkaar en de verbinding met de overledene. Dat roept verhalen op. Die verhalen zijn voor iedereen weer anders. En dat is mooi. Je kunt dan iets waardevols met elkaar delen.

Het houdt de herinnering levend. Het houdt het bestaan van de overledene in leven.