Fotografie tijdens uitvaart in coronatijd kan gewoon doorgaan!

De professionals van Uitvaartfotografen Noord weten hoe te handelen in deze moeilijke tijd. Juist nu is het van nog grotere waarde om tijdens de uitvaart foto’s te laten maken.

Nu we met het Corona virus te maken hebben, moeten uitvaarten in een zeer beperkte en besloten kring gehouden worden. Door het RIVM zijn beperkingen opgelegd en nieuwe regels zorgen voor een hele andere manier van werken en afscheid nemen. Er mogen bijvoorbeeld maar 30 personen aanwezig zijn in de kerk of het uitvaartcentrum. Hierin wordt de uitvaartbegeleider, de dominee, de bode, de spreek(st)er en ook de fotograaf in meegeteld. Fijn is het dat de vele uitvaartleiders en in het bijzonder de uitvaartleiders waar Uitvaartfotografen Noord mee samenwerkt, de families zeer professioneel hierin begeleid. Ondanks alles weten zij toch een gemêleerd gezelschap om de nabestaande heen te vormen. Mensen die de ervaring van het moment weten te delen en er voor staan om te troosten.

Met liefde vast gelegd

Ondanks alle beperkingen zien de aangesloten fotografen dat een ieder met zeer veel creativiteit een respectvolle uitvaart weet neer te zetten. Zo kunnen nabestaanden toch terug kijken op een mooi en waardig afscheid. En dat is fijn, want het verdriet is alleen maar groter nu er zovelen niet bij aanwezig kunnen zijn.

Als uitvaart fotograaf ben je normaal gefocust op de kleine dingen, de liefde, de lach en de traan, de verbinding onder de aanwezigen. Deze mooie dingen zie je nu op een andere manier terug. Mensen vullen op een creatieve manier de dag van afscheid nemen geheel anders in. Om te laten zien dat men betrokken is met de familie, stellen zij zich nu op langs de route waar de rouwstoet langskomt, er wordt zelfs geapplaudisseerd. Of men rijdt en wandelt zelf langs de rouwauto waarin de kist met de overledene staat. Bossen bloemen of een roos worden achter gelaten. Straten zijn gevuld met vlaggen welke halfstok hangen. Op deze manier laten zij hun medeleven zien aan de familie. Dit zijn hartverwarmende acties die een uitvaart fotograaf met liefde vast legt zodat herinneringen hieraan niet verloren gaan.

Na de plechtigheid

Een koffietafel na de plechtigheid zit er niet in. De ruimtes hiervoor zijn veelal afgesloten en dat is een gemis. Dit moment is altijd een belangrijk onderdeel binnen het rouwproces. Gevoelens kunnen nu niet gedeeld worden. Even een knuffel, een hart onder de riem steken gaat niet. Ook nu zie je dat mensen zich niet uit het veld laten slaan. Zij laten op verschillende manieren hun medeleven weten door een kaartje, een (extra) bloemetje te sturen of een telefoontje te plegen om even het leed te kunnen delen. Ondanks afstand staan mensen elkaar zo toch bij en dat voelt goed!

Afscheids-foto’s

De gemaakte foto’s maken de cirkel rond. Niet alleen voor de directe familie zijn de foto’s troost gevend, maar ook voor een ieder die zijn of haar dierbare is verloren en niet bij het directe afscheid kon zijn. Uitvaartfotografen Noord kan voor een ieder een passend album samenstellen, van klein tot grote albums. Uit ervaring kennen zij de waarde, welke nu nog meer bevestigd wordt dan daarvoor. De reacties zijn overweldigend. ”Niet alleen de nabestaanden spreken hun lof uit, maar ook de uitvaartbegeleiders laten dat weten”.

Zij zijn er voor u

Erik Weening Fotografie Sneek, Fotostel Groningen, Afscheidsfotografie Sneek, Doodgewoon Fotografie Winsum-Franeker, Afscheid Belicht Leeuwarden en De Laatste Eer Fotografie Niawier.