Als de foto’s van de uitvaart klaar zijn

‘Dit is het mooiste wat je me hebt kunnen geven.’

Zojuist had de dochter, samen met haar man en kinderen, de fotoreportage gezien van de uitvaart van haar vader. Het was een mooi, intiem afscheid geweest. Bijzonder hoe zo’n kleine setting met alleen de naaste familie zoveel sfeer en warmte kan geven. Als de vader dit had kunnen zien, zou hij trots op zijn kinderen en kleinkinderen zijn geweest.

Herinneringen bewaren

Voor de familie was het vanaf het begin al duidelijk. Zij wilden van het afscheid een fotoreportage hebben. Ook al waren er niet veel personen aanwezig, door de emotie zouden ze veel niet onthouden en ook niet hebben gezien. Het informele samenzijn vooraf aan het definitieve afscheid, was warm en sfeervol. Er werden verhalen gedeeld en herinneringen opgehaald. Zo brachten zij hun vader ‘De laatste eer’. In goede harmonie en aandacht voor elkaar en met een diepe dankbaarheid voor wie hun vader, schoonvader en opa voor hen was geweest. Zijn bestaan leeft voort in hen en door hen.

De betekenis van foto’s

Omdat de uitvaart met foto’s is vastgelegd, blijft het verhaal ook levend. Het verhaal van het definitieve vertrek uit de woning. Van het afscheid door de buurtbewoners die een erehaag hadden gevormd en een klein eindje meeliepen achter de rouwauto. Voor de familie niet goed zichtbaar maar op de foto duidelijk te zien. Zoveel warmte en steun deze beelden dan kunnen geven!
En dan de aankomst bij het crematorium in de volle zon in de besneeuwde omgeving.

Ook het informele samenzijn waar de familie herinneringen met elkaar deelden, blijft met de foto’s ‘in beeld’. Het plezier die sommige herinneringen opriepen maar ook de ontroering bij het definitieve afscheid bij de ovenkamer.

Foto’s geven en brengen verhalen

De foto’s zijn de bewaarders en bewakers van deze dierbare momenten. En helpen ook om hen die hier niet bij konden zijn, toch erbij te kunnen betrekken. Door aan hen de foto’s te laten zien en de verhalen te vertellen die erbij horen. Om op hun beurt die verhalen weer aan te vullen. Met gebeurtenissen die door deze foto’s weer worden opgeroepen. Dit maakt foto’s van de uitvaart een waardevol instrument om met elkaar als naaste nabestaanden en overige familie en vrienden in contact te blijven. De verbinding blijft, ook al is de verbinder zelf er niet meer bij aanwezig.

Benieuwd hoe zo’n reportage er uit ziet?

Neem dan contact op met Uitvaartfotografen Noord.

Vul het contactformulier in op de site van Uitvaartfotografen Noord, dan maken we een afspraak om een reportage te kunnen bekijken.

Home

Blog: Gerda Wesselius

 

 

 

 

 

 

Wil je een keer vrijblijvend een reportage zien? Of wil je graag weten wat de prijs is voor de reportage zoals jij die graag wilt? Vul dan het contactformulier op onze website in.