Aanwezigheid uitvaartfotograaf, goed om te weten!

Wat doet die fotograaf (hier) nu!

Steeds vaker wordt er over uitvaartfotografie gesproken en geschreven. Dit is fijn want nog steeds merken we dat het niet duidelijk is voor vele mensen wat uitvaartfotografie inhoud en waarom wij er zijn. Ergens zit er nog een taboe op en dit komt vooral omdat men vaak niet weet wat een uitvaartfotograaf (daar) doet. De families die een uitvaartfotograaf uitnodigen om het afscheid van hun dierbare vast te leggen is de afgelopen jaren toegenomen. Een aantal jaren terug begrepen de meeste genodigden vaak niet waarom er iemand met een camera aanwezig was. Maar ook nu nog zijn er genoeg mensen die deze vraag nog steeds stellen. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant ook wel weer logisch. Zo lang je niet weet waarom, is begrip (opbrengen) vaak moeilijk.

Ongemakkelijk voelen, dus niet op de foto?

Het komt vaak niet in deze mensen op dat wij er op verzoek van de familie zijn. Het laatste wat een uitvaartfotograaf wil is dat bepaalde personen zich hier ongemakkelijk onder gaan voelen. Dit ongemakkelijk voelen leidt tot steeds de fotograaf in de gaten houden. Op deze manier is men niet meer bezig met daar waar ze voor komen, namelijk het afscheid nemen van hun dierbare. Een fotograaf die zijn of haar vak verstaat heeft vaak ook wel oog voor mensen die zich ongemakkelijk voelen en/of het niet begrijpen. De vak -man/vrouw zal hier beslist op anticiperen en deze persoon zoveel mogelijk ontzien.

Op verzoek is er een uitvaartfotograaf aanwezig

De praktijk heeft geleerd als mensen voor de plechtigheid te horen krijgen, ‘’ dat er op verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is’’ dit tot begrip en ontspanning leidt. Zeker als de persoon ook nog weet dat hij of zij na afloop ten allen tijde bij de fotograaf kan aangeven dat zij liever niet op de foto zichtbaar zijn. Gelukkig heeft de praktijk ons ook geleerd dat er bijna niemand later bezwaar komt maken. Op één of andere manier heeft de aankondiging geholpen om begrip te hebben voor de wens van de familie. En wellicht wel het belangrijkste, men is niet meer bezig met de fotograaf maar met het proces van afscheid nemen. Wat iedere aanwezig persoon verdiend het om zich ontspannen te voelen en oog te hebben voor de ceremonie.

Daarom goed om te weten van de aanwezigheid

De aankondiging ‘’aanwezigheid fotograaf’’ is op twee manieren goed over te brengen, enerzijds door een tekst bij het condoleance register neer te zetten, anderzijds doordat de uitvaartleider even de aankondiging doet. Beide mogelijkheden is het meest fijne, zeer zeker voor de familie en aanwezigen, maar ook voor de uitvaartleider en de fotograaf. Goed om te weten is dat iedere persoon die op de foto staat, de directe familie maar ook de mensen daar omheen helpen om terug te kijken op wat en wie er was. Foto’s geven antwoorden, zorgen voor troost en bevestigen vermoedens. Peter Tromp www.delaatsteeerfotografie.nl Facebook.com/DeLaatsteEerFotografie