De kracht van blijvende herinneringen aan de uitvaart

Herinneringen die blijven

De kracht van blijvende herinneringen aan de uitvaart zichtbaar maken, dat is de missie van Uitvaartfotografen Noord. Maar de strekking hiervan gaat verder. Blijvende herinneringen zijn niet ons ultieme doel maar het middel dat we aan nabestaanden willen geven om later toch te kunnen zien en ervaren wat voor een groot deel aan hen is voorbijgegaan.

De fotografen van Uitvaartfotografen Noord zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Zij weten dat alles in een roes voorbijgaat in de dagen nadat iemand die je liefhebt, is overleden. En dat is heel lastig want je moet veel regelen in deze situatie.. De stress van het verdriet maakt dat je niet goed kunt onthouden. Toch zijn er in die periode ook momenten die je wel wilt weten omdat deze je dierbaar zijn wanneer je ze later ziet.

Wat je ziet op foto’s van de begrafenis of crematie

Bij de begrafenis of crematie en in de dagen er omheen is veel meer te zien dan alleen verdriet. Er is liefde zichtbaar, troost en verbondenheid. Door de arm die om je heen wordt geslagen, de blik in de ogen van de aanwezigen en de zachte aanraking. Maar ook de lach die er is wanneer mooie herinneringen worden opgehaald.

De verhalen in de foto’s

De foto’s vertellen veel meer dan het platte beeld. De diepte zit in het herinneren van het hele verhaal dat erin ligt en dat door dit beeld wordt opgeroepen. Het zijn verhalen die je later een glimlach geven en ook wel een traan. Een traan om het gemis maar ook van ontroering, voor de dankbaarheid dat je dit met elkaar hebt kunnen doen. En dat je met elkaar verbonden bent. Er zit kracht in deze beelden. Deze kracht helpt je verder. Dit lijkt allemaal zo tegengesteld bij een overlijden maar zo werkt het wel.

Het uitvaartnieuws van Mensenlinq

In de pers is de laatste jaren gelukkig meer aandacht voor uitvaartfotografie.

Voor onderwerpen die te maken hebben met zaken rondom een overlijden is door een groot aantal uitgevers van kranten het platform Mensenlinq.nl in het leven geroepen.

Op de website van Mensenlinq worden alle overlijdensberichten geplaatst van de kranten die zich hierbij hebben aangesloten. Je kunt er digitaal condoleanceregisters tekenen en er worden verhalen en informatie gedeeld over onderwerpen die met de dood te maken hebben. Het is het grootste online platvorm hierover in Nederland.

Blijvende herinneringen aan de uitvaart zichtbaar maken

Mensenlinq organiseert daarnaast ook uitvaartbeurzen. Wij van Uitvaartfotografen Noord zijn hierbij ook aanwezig. Alleen dit jaar, in 2020, dus niet. De beurzen gaan door de coronomaatregelen niet door. Maar de bijlages in de dagbladen die hierover gemaakt zouden worden, worden wel uitgegeven. In deze uitvaartbijlages mogen wij ons werk laten zien. Zo wordt in het noorden van Nederland deze waardevolle vorm van fotografie zichtbaar bij veel mensen.

op-de-begraafplaats

Vooraf laten informeren

Je vooraf goed laten informeren helpt je om de juiste keuzes te maken wanneer er later sprake is van een overlijden. Om het afscheid zó vorm te kunnen geven dat dit recht doet aan de overledene en de nabestaanden.

Één van deze keuzes bij een overlijden is of je blijvende herinneringen wilt bewaren aan iets wat je niet wilt maar ook niet wilt missen. Herinneringen die je zonder foto’s niet zult hebben. Omdat je veel niet hebt gezien of onthouden. Of doordat de herinneringen zijn vervaagd.

De kracht van blijvende herinneringen aan de uitvaart

Herinneringen zullen je helpen in het omgaan met het verlies. En om er over te kunnen vertellen aan familie of vrienden die er niet bij waren. Of om het later aan kinderen te kunnen vertellen die op het moment van overlijden te jong waren om te kunnen begrijpen wat er allemaal gebeurde.

Wil je meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan over afscheidsfotografie. Vul het contactformulier op de site van uitvaartfotografennoord.nl in.

Of bel één van onze fotografen. De telefoonnummers staan bij het contactformulier.Geef een reactie